Blog

Чим відрізняється фуршет від банкету: особливості заходів

By

Свята та інші заходи можна організовувати по-різному. Особливою популярністю користуються банкети та фуршети. Їх проведення можна замовити в різних закладах. Якщо вас цікавить банкет у Львові, то готельно-ресторанний комплекс «Варшава» радо відкриє для вас свої двері. Багатьох цікавить, чим відрізняється фуршет від банкету, в чому їх спільні та відмінні риси. Здається, все очевидно, але плутанина в особливостях проведення подібних заходів все ще інколи виникає.

Банкети: види та особливості проведення

банкетный залЯкщо ви плануєте святкування будь-якої події, але ще не визначилися з форматом заходу, то ця інформація саме для вас. Спочатку про банкет. Banquet (фр.) — званий обід або вечеря в урочистих рамках. Банкет влаштовується на честь певної особи або події:

  • прийом іноземних організацій або послів;
  • підписання договорів, угод ділового характеру;
  • знаменні дати;
  • ювілеї;
  • весілля та інші сімейні урочистості.

Для проведення таких заходів призначені банкетні зали. Відповідальними виступають розпорядник, адміністратор, офіціанти, конферансьє.

Залежно від типу обслуговування, розрізняють такі типи банкетів:

Повне обслуговування

Банкети актуальні при проведенні VIP-свят, прийомів іноземних делегацій, званих обідів та вечерь. Особливості наступні:

  • середня тривалість заходу — 1,5–2 години;
  • запрошених розсаджують відповідно до раніше складеного плану;
  • закуски та холодні страви презентують виключно після прибуття гостей;
  • присутні можуть обирати страви з меню на власний розсуд;
  • напої підбираються у відповідності до блюд.

Обслуговування здійснюється офіціантами, страви подаються суто послідовно.

Часткове обслуговування

Передбачається часткове самообслуговування і додатковий сервіс з боку офіціантів та барменів. Особливості:

  • сервірування є дещо спрощеним;
  • формат актуальний для сімейних свят, весіль, випускних балів, ділових зустрічей тощо;
  • гості можуть самостійно наливати напої, розкладати холодні закуски та салати, які презентують на столи приблизно за 30 хвилин до прибуття запрошених;
  • гарячі страви подають офіціанти;
  • банкетне меню формується заздалегідь, гості можуть обирати страви з тих, що запропоновано на столах;
  • середня тривалість заходу — від 2 годин.

Банкет із частковим самообслуговуванням вважається менш офіційним заходом, немає різниці, хто і де обере собі місце.

Банкет фуршетного типу

банкетный залПоширена та досить економічна з погляду фінансових витрат форма організації заходів. Особливості:

  • fourchette (фр.) — “виделка”, тобто передбачається, що запрошені можуть вільно пересуватися по залу та обирати їжу, що сподобалася;
  • головна ознака фуршету — гостей не садять за столами. Це і є його основною перевагою, оскільки при відносно скромних витратах можна організувати презентабельний захід;
  • столи для фуршету обираються високі, вони прикрашаються скатертинами з так званими фуршетними зборками;
  • столи розставляють у центрі залу або у спеціально відведених зонах з вільним доступом;
  • страви обираються ті, що можна брати за допомогою виделок, шпажок або руками, подають їх невеликими порціями.

Фуршет — ідеальний захід для організації дружнього спілкування.

Банкет у форматі шведського столу

Являє собою поєднання фуршетного формату та банкету з частковим обслуговуванням. Для гостей виділяються сервіровані місця за столами, але страви необхідно обирати самостійно на окремо розташованих столиках.

Це ще не всі форми банкетів, але нам вдалося з’ясувати, в чому відмінність банкету від фуршету. По суті, фуршет є різновидом банкету та має особливості подачі страв, напоїв та обслуговування.